TÉMA Spála

Spála a spálová angína - hrozí riziko při neléčení?

Spála a spálová angína jsou dvě různá onemocnění, která však mají velmi podobné příznaky. Původcem obou těchto onemocnění je bakterie “Streptococcus pyogenes“ skupiny A, která produkuje toxin zodpovědný za kožní změny a symptomy provázející onemocnění.

Existuje řada kmenů této bakterie, jejichž účinky a vlivy na lidský organismus se v mnohém liší. Vyskytují se po celém světě a nakazit se můžete jak od člověka právě nemocného, tak od tzv. "nosiče" nebo "přenašeče", jímž je člověk, který se už uzdravil, bakterii má však stále ve svém těle. Inkubační doba se nejčastěji pohybuje v rozmezí jednoho až tří dnů, může to však být i mnohem déle.

Výskyt a příznaky spálové angíny

Spálová angína se většinou vyskytuje u dětí ve věku od 3 měsíců do 3 let a poté od deseti let věku výše. Začátek onemocnění je náhlý a provází ho vysoká horečka, zimnice, únava a bolest v krku. Časté je také zvracení a bolesti břicha. Sliznice hltanu je sytě rudá, mandle jsou zvětšené a obvykle bíle povlečené. Zpravidla také dochází k bolestivému zduření a zvětšení mízních uzlin pod dolní čelistí.

Zhruba u poloviny pacientů se spálová angína projevuje mírněji, teplota je jen lehce zvýšená a bolest v krku není nijak intenzivní. Kojenci a batolata někdy trpí spíše jen hnisavou rýmou s hleny, zvětšením mízních uzlin a zánětem středního ucha. Neléčení spálové angíny nepříjemně protahuje její průběh a může způsobovat i chudokrevnost.

Výskyt a příznaky spály

Spála začíná podobnými příznaky jako spálová angína, do 24 hodin se však objevuje drobná červená vyrážka. Ta se obvykle objevuje v podbřišku, v tříslech, v podpaží a na vnitřní ploše stehen. V kožních záhybech pak bývá nejvýraznější. Je možné ji identifikovat také tím, že po tlaku na kůži ztrácí své červené zabarvení. Spálová vyrážka ovšem nemusí být jen červená, někdy se může projevit jen jako hrubší místa na kůži. Vyrážka ustupuje asi za 4 dny. Kůže se může začít loupat, ale záleží na závažnosti průběhu nemoci. K dalším příznakům patří vybledlá kůže kolem úst, zarudlé tváře, bělavé pupínky kolem nehtového lůžka nebo na ušních boltcích a na jazyku, jehož povrch se podobá malině, odtud výraz "malinový jazyk".

Léčba spály a spálové angíny - jaké riziko hrozí při neléčení obou nemocí?

Obě dvě nemoci je velmi důležité včas rozpoznat a efektivně léčit. V případě neléčení streptokokové nemoci může totiž v řádu týdnů dojít k poškození srdečního svalu, chlopní, kloubů či k poruchám nervové soustavy. Nejvhodnějším a obvykle podávaným lékem je penicilinové antibiotikum, které se podává po dobu 10 dní.

Diagnózu stanovuje lékař dle klinických projevů, krevních vyšetření a mikrobiologických vyšetření výtěru z krku. Po ukončení léčby se obvykle provádí vyšetření moči pro ujištění, zda nedošlo k zánětu ledvin.

Zdroj: www.malypacient.cz

Foto: Pixabay.com

Spála a spálová angína - hrozí riziko při neléčení? patří do témat

Adresář

Spála ptejte se v poradně

Diskuze na téma Spála

  • H. 05.12.2011 10:12 Nespavost po porodu

    Hanafi ja nespala skoro rok (v noci jsem dlouho usinala, budila se co dve hodiny a k po treti…

  • andy 07.03.2014 16:03 Nevolnosti v těhotenství

    Pri privnim diteti jsem zvracela kazdy den, po 6 tydnu jsem byla na infuzich,protoze to jist…

  • Mirka 15.09.2014 18:09 Zdravý spánek

    Já spím na zdravotní matraci a polštáři už přes 3 roky, předtím jsem spala na takové celkem měkké…

Píšeme jinde
  • Trvanlivé potraviny do zásoby: Víte, jak je správně skladovat?

    Trvanlivé potraviny do zásoby: Víte, jak je správně skladovat?

    Nový typ koronaviru a celosvětová krize, kterou zapříčinil, se dotýká nás všech a všichni se s tím snažíme vyrovnat po svém. Události posledních týdnů přiměli některé z našich sousedů k tomu, aby vzali obchody s potravinami útokem. Do jisté míry to vzbuzovalo nevoli až posměch. Možná i vy jste se ale navzdory tomu rozhodli v současné napjaté situaci naplnit spíže zásobami trvanlivých potravin, ať už z jakýchkoliv pohnutek, třeba jen pro lepší pocit. Víte ale, jak je správně uchovávat?

  • Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?

    Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?

    Při přípravě kynutých těst je droždí nezbytnou ingrediencí. Máte doma čerstvé či sušené droždí? Nevíte si rady, jak připravit kvásek a kolikrát máte nechat těsto kynout? Vše si podrobně vysvětlíme.



Zdravě.cz na Facebooku